Thursday, July 14, 2011

KONTRA: PERKAHWINAN UNDER AGE.


jasa mr gugel.
Assalamualaikum..
Ape pendapat korang pasal kawen muda?
Hah jawablah dalam ati.
Tak larat aku nak dengar.
Pendapat aku pasal kawen muda sebelum 14.07.2011:
Aku rase macam kawen muda ni ade lah benefit die
bagi insan insan yang masih muda tapi da matang.
Rupenye pendapat aku tu still tak berapa betui..
Almaklumla aku ni kan baik sangat...
(tangan atas bahu, mata pandang ke atas)
Pehni aku bagitau kenape pendapat aku tu tak berape betui.
Tapi bagi insan insan yang berada di lostworld of life tu,
Emmm..
Wallahu’alam... tawakkaltu ‘alAllah..
Ok kat sini aku hanya bincang pasal perkahwinan yang BERSIH ja ye.
ak nak cakap pasal perkahwinan yang kuning kuning.
ni kawen yang kene nikah tu.
Nowadays,
terlalu lalu ramai la yang kawen muda.
Adik sedara aku pun hade jugakla yang da kawen.
Masalahnye die form5 ja kot.
Eehhhhh bikin wa panas ja.
Aku yang above eighteen ni pun tak kawen lagi tau.
dip pun tak abeh lagi.
huhhhh.
Banyak bunyik.
Okay3.
Tadi lecturer aku bagitau..
Beliau kate..
Katenye...
Macam ni...
Aaaaaaa...
Orang yang kawen muda berkemungkinan tinggi susah nak kekal.
Sebab...
Mase muda kan.
Darah membara bara..
`bara yang panas membara...’ (sing by:awie)
Bagi aku, not necessarily lah tak kekal kan..
Sebab manusia tu bukan semuanya sama..
Ikut mental jugak.
Kalau ko berusaha nak perkahwinan ko kekal,
Mesti ko dan pasangan ko akan berusaha hadapi
dan atasi semua dugaan yang akan muncul.
TAPI..
Lecturer aku cakap lagi..
Orang muda stil kurang matang
walaupun kami mereka kelihatan seperti sudah matang.
Matang yang aku maksudkan adalah dari segi sifat sifat dalaman ye.
Bukan matang dari segi fizikal ja.
Betul jugak cakap lecturer aku tu.
Budak sekarang ni cepat matang dari segi fizikal walaupun masih muda
handsome.
cantik.
kacak.
segak.
bergaya.
putih.
gebu.
style.
make-up.
pipi pauh dilayang.
dahi luas kayangan.
kulit mulus tak berkawah.
melilit lilit hah kat kepala.
Tapi
Kurang matang dari segi sikap dan sifat sifat dalaman..
(macam tujukan kat diri sendiri)
Sebab tu lah kami mereka tak digalakkan kawen muda.
Macam student kan.
Aku tak tau macam mane student yang nak kawen
Atau
Yang da kawen ni nak survive..
Almaklumlah.
 encik suami mestilah kena support puan isteri.
Lagipun..
Bile da kawen
Ade beberapa tanggungjawab, hak dan kewajipan
Yang tak boleh tidak,
Mesti dilaksanakan.
Tanggungjawab sebagai suami.
Tanggungjawab sebagai isteri.
Terhadap ibu bapa.
Terhadap ibu bapa mertua.
Terhadap keluarga.
Belum terhadap anak anaknye lagik.
Dalam usia ko yang masih muda,
Bayangkanlah...
Nak menghadapi bermacam macam konflik dan krisis.
Belum nanti masalah datang.
Masalah jeles lah.
Masalah orang ketiga lah.
Masalah study lah.
ade test lah.
Ade kuiz lah.
nak basuh kain lah.
nak pegi training rowing lah.
Yang kritikal sekali masalah kewangan.
Yang ni bole bawak maut ko tau.
Kalau masalah nak kawen muda korang tu da kritikal sangat..
Maksudnye da yakin la neh tak kan break down punye.
Hah kawen la...
Yang penting janganlah menyusahkan orang lain pulak kan..
Nak kawen sponsor la plak..
Nak orang sponsor yang branded pulak tuh.
nak buat majlis grand.
nak mahar mahal tinggi melangit tahap langit ketujuh.
Memang lah orang pun panas ati ja la dengan ko kan.
 Walaupun ko nak mintak sponsor kat sedara sedara ko yang kaye raye ka.
Agak agak la...
Depa pun ade anak bini...
Ade kereta waksegan(Volkswagen) yang tak abeh bayar lagi..
Ade moto aprilia nak upgrade lagi..
Belum dorang nak angkat helikopter private lagi..
Jadi...
Pandai pandai lah kan...
Jangan sampai perkahwinan tu tak berkat
Malahan
 Menyusahkan insan lain pulak.
Renung renungkan....
 Dan...
 selamat beramal.

kenduri kawen abang kepada member aku.

kenduri kawen ex manager aku.

 

1 LoVe LeTTeR:

nifi2408 said...

aku suka tang "melilit lilit" tuh . kekekeke :DD