Thursday, July 14, 2011

KONTRA: PERKAHWINAN UNDER AGE.


jasa mr gugel.
Assalamualaikum..
Ape pendapat korang pasal kawen muda?
Hah jawablah dalam ati.
Tak larat aku nak dengar.
Pendapat aku pasal kawen muda sebelum 14.07.2011:
Aku rase macam kawen muda ni ade lah benefit die
bagi insan insan yang masih muda tapi da matang.
Rupenye pendapat aku tu still tak berapa betui..
Almaklumla aku ni kan baik sangat...
(tangan atas bahu, mata pandang ke atas)
Pehni aku bagitau kenape pendapat aku tu tak berape betui.
Tapi bagi insan insan yang berada di lostworld of life tu,
Emmm..
Wallahu’alam... tawakkaltu ‘alAllah..
Ok kat sini aku hanya bincang pasal perkahwinan yang BERSIH ja ye.
ak nak cakap pasal perkahwinan yang kuning kuning.
ni kawen yang kene nikah tu.
Nowadays,
terlalu lalu ramai la yang kawen muda.
Adik sedara aku pun hade jugakla yang da kawen.
Masalahnye die form5 ja kot.
Eehhhhh bikin wa panas ja.
Aku yang above eighteen ni pun tak kawen lagi tau.
dip pun tak abeh lagi.
huhhhh.
Banyak bunyik.
Okay3.
Tadi lecturer aku bagitau..
Beliau kate..
Katenye...
Macam ni...
Aaaaaaa...
Orang yang kawen muda berkemungkinan tinggi susah nak kekal.
Sebab...
Mase muda kan.
Darah membara bara..
`bara yang panas membara...’ (sing by:awie)
Bagi aku, not necessarily lah tak kekal kan..
Sebab manusia tu bukan semuanya sama..
Ikut mental jugak.
Kalau ko berusaha nak perkahwinan ko kekal,
Mesti ko dan pasangan ko akan berusaha hadapi
dan atasi semua dugaan yang akan muncul.
TAPI..
Lecturer aku cakap lagi..
Orang muda stil kurang matang
walaupun kami mereka kelihatan seperti sudah matang.
Matang yang aku maksudkan adalah dari segi sifat sifat dalaman ye.
Bukan matang dari segi fizikal ja.
Betul jugak cakap lecturer aku tu.
Budak sekarang ni cepat matang dari segi fizikal walaupun masih muda
handsome.
cantik.
kacak.
segak.
bergaya.
putih.
gebu.
style.
make-up.
pipi pauh dilayang.
dahi luas kayangan.
kulit mulus tak berkawah.
melilit lilit hah kat kepala.
Tapi
Kurang matang dari segi sikap dan sifat sifat dalaman..
(macam tujukan kat diri sendiri)
Sebab tu lah kami mereka tak digalakkan kawen muda.
Macam student kan.
Aku tak tau macam mane student yang nak kawen
Atau
Yang da kawen ni nak survive..
Almaklumlah.
 encik suami mestilah kena support puan isteri.
Lagipun..
Bile da kawen
Ade beberapa tanggungjawab, hak dan kewajipan
Yang tak boleh tidak,
Mesti dilaksanakan.
Tanggungjawab sebagai suami.
Tanggungjawab sebagai isteri.
Terhadap ibu bapa.
Terhadap ibu bapa mertua.
Terhadap keluarga.
Belum terhadap anak anaknye lagik.
Dalam usia ko yang masih muda,
Bayangkanlah...
Nak menghadapi bermacam macam konflik dan krisis.
Belum nanti masalah datang.
Masalah jeles lah.
Masalah orang ketiga lah.
Masalah study lah.
ade test lah.
Ade kuiz lah.
nak basuh kain lah.
nak pegi training rowing lah.
Yang kritikal sekali masalah kewangan.
Yang ni bole bawak maut ko tau.
Kalau masalah nak kawen muda korang tu da kritikal sangat..
Maksudnye da yakin la neh tak kan break down punye.
Hah kawen la...
Yang penting janganlah menyusahkan orang lain pulak kan..
Nak kawen sponsor la plak..
Nak orang sponsor yang branded pulak tuh.
nak buat majlis grand.
nak mahar mahal tinggi melangit tahap langit ketujuh.
Memang lah orang pun panas ati ja la dengan ko kan.
 Walaupun ko nak mintak sponsor kat sedara sedara ko yang kaye raye ka.
Agak agak la...
Depa pun ade anak bini...
Ade kereta waksegan(Volkswagen) yang tak abeh bayar lagi..
Ade moto aprilia nak upgrade lagi..
Belum dorang nak angkat helikopter private lagi..
Jadi...
Pandai pandai lah kan...
Jangan sampai perkahwinan tu tak berkat
Malahan
 Menyusahkan insan lain pulak.
Renung renungkan....
 Dan...
 selamat beramal.

kenduri kawen abang kepada member aku.

kenduri kawen ex manager aku.

 

Tuesday, July 5, 2011

BERPASANGAN ADALAH MASALAH.

sape setuju korek idung sekarang!!!
ok assalamualaikum..
penah dengar tak,
couple is trouble??
kalau tak penah, 
pegi terjun laut lah wey.
tu pun tak penah dengor.
kebendelah ko neh. heyy.
ok suda.
pada pandangan aku lah kan.
firstly.
couple ni sebenarnye di larang sama sekali dalam Islam.
tapi...
aku pun penah la jugak kapley kapley ni.
almaklumla aku ni hamba yang terlalu baik.
korang jangan jadi terlalu baik macam aku pulak.
terutamanya kaw budak comel!
jangan jadik macam aku.
secondly..
kapley ni bukanlah menyusahkan sebenarnye.
cume ia akan jadik menyusahkan
kalau kite yang buat ianya menyusahkan.
fuhem tak??
tak fuhem lantak kaw lah.
thirdly...
ia akan jadik menyusahkan 
kalau dapat pasangan yang tak memahami.
fourthly....
ia akan jadik lagi menyusahkan bila
korang pun tak cube memahami pasangan korang tu.
fifthly.....
menyusahkan lagik bila
pasangan korang tu tak mahu difahami dan suka simpan masalah sendiri.
sixthly......
jadik lebih menyusahkan bila
masing masing tak jujur.
yang ke-7......
sangat sangat menyusahkan bile 
pasangan tu menipu.
yang ni bukan susah ape.
susah untuk memaafkan.
tak jujur dengan menipu tu dua benda yang berbeza tau.
yang ke-8.......
paling menyusahkan bila
korang da ade banyak kenangan dengan pasangan tu.
sebab susah nak clash.
atau bahase sopannye putus dalam erti kata kapley.
demmmm.
tu lah yang paling aku tak suke.
semoga berjaya kepada semua pasangan di dunia,
di malaysia,
mahupun di luar negara.
sebab di akhirat,
wallahu a'lam...

Monday, July 4, 2011

F.Y.I.

assalamualaikum..
laman sesawang yang bersawang.
harap maklum.
aku off sebab ade sebab sebab yang tak dapat dielakkan.
mintak maafla.
kuliah pun da start. 
aku pun da start pegi kuliah.
charger yang tertinggal di UKM pun da kembali semula.
profile picture muka buku pun da tukar banyak kali.
bosan pulak dengan gambar medal.
wajah yang gelap.
tak bole nak buat ape.
Sukan Malaysia(SUKMA) berakhir
Terengganu di tempat teratas.
pasukan Johor berada di tempat ke-3.
Majlis Sukan Universiti-universiti Malaysia(MASUM) juga berakhir
tak tau pulak UTM berada di tempat ke-berapa.
ape yang aku tahu
pasukan rowing UTM takmenang
sebab
pasukan rowing UTHM yang menang.
kami pasukan rowing UTM lebih hebatlah.
conquer silver tau. huh.
untuk diri aku:
alaaa korang tak payah bagitau,
aku tau la aku hebat.(+_+)
silver untuk sukma.
silver untuk masum.
gembira dalam kesedihan.
perjuangan tetap perlu diteruskan.
crdt kepada kak mun untuk 2 gambar di bawah.
encik silverstone sukma
encik silverstone masum

gambaq ni drpd xperia x10 mini den.
(nak bagitau da tukar fon ja sebenarnye)